Onlangs, tijdens een KCBS-competitie “De Vliegende Hollander BBQ-competitie 2022” in Terneuzen (Nederland), gaf ik een demonstratie aan bezoekers over hoe je kunt barbecueën in een Dutch Oven. Die dag had ik heerlijke pigwings (oerhammetjes) beschikbaar, en naast een heerlijk gerookte versie besloot ik ook een gestoofde versie in de Dutch Oven te maken.

De gestoofde versie smaakte zo mals, heerlijk en ongelooflijk smaakvol dat ik vaak om het recept werd gevraagd. Dus hierbij dan eindelijk het recept, want het is echt niet moeilijk!

Pigwings/Oerhammetjes

Eerst een korte uitleg over de term pigwings of oerhammetjes, omdat veel mensen er misschien niet bekend mee zijn. Je zult pigwings niet in de supermarkt vinden (eigenlijk zijn er veel dingen die je niet in de supermarkt zult vinden, dus ik raad altijd aan om een goede lokale slager te vinden). pigwings, ook bekend als oerhammetjes, zijn het onderste deel van het voorbeen van het varken, ongeveer gelijk aan het ellebooggewricht tot ongeveer halverwege de onderarm.

Dutch Oven

Een Dutch Oven wordt al honderden jaren gebruikt, en hoewel velen het associëren met Chuckwagons en Amerikaanse keukens, heeft het een reden waarom het ‘Dutch Oven’ heet. Deze gietijzeren potten werden door Nederlandse kolonisten naar Amerika gebracht toen ze vestigden wat nu bekend staat als de Verenigde Staten.

Dutch ovens zijn er in verschillende maten, merken en typen. Er zijn koekenpannen, sauspannen, Dutch ovens met en zonder poten. De pot die ik voor dit evenement in Terneuzen gebruikte, was een Dutch Oven van 5,7 liter met poten. Het voordeel van poten is dat je houtskoolbriketten eronder kunt plaatsen, dus je hebt niet altijd een barbecue nodig. Het nadeel is echter dat het op poten staat, waardoor het minder gemakkelijk op een barbecue of in een oven te plaatsen is.

Het grote voordeel van gietijzeren pannen is dat ze, mits goed onderhouden, een leven lang meegaan. En dan bedoel ik dus echt levenslang. Er zijn genoeg voorbeelden op internet van mensen die gietijzeren pannen vinden die 100 jaar oud zijn, en met wat goed onderhoud en reiniging kunnen ze weer nieuw leven worden ingeblazen.

Recept

Nu heb ik beloofd dit heerlijke recept met jullie te delen, en ik doe dat graag. En JA, dit zijn werkelijk alle ingrediënten. En NEE, je hoeft het recept niet strikt te volgen. Voeg gewoon ingrediënten toe naar jouw smaak en experimenteer ermee. Je zult versteld staan van het resultaat!”

Ingredients

 • 1 kilogram pigwings (oerhammetjes) van de slager (of online slager)

 • Jouw favoriete BBQ rub

 • 1.5 liter van je favoriete BBQ saus (ja er moet veel in, maar je kunt ook minder doen
  en dan een halve liter cola of fruitsap toevoegen

 • 3 uien in dikke ringen gesneden (de schil niet uiteraard)

 • Half blok boter (ja, ik heb nooit gezegd dat het een gezond recept is )

 • Optioneel: een blik met ananasstukjes EN het sap uiteraard)

Directions

 • Beleg de bodem van een Dutch oven met de uienringen en doe daar stukken boter tussen)
 • Wrijf de pigwings in met je favoriete bbq rub (gebruik mijn hungry dutchman rub, die is het allerlekkerst!)
 • Plaats de pigwings bovenop de uien (de uien werken als een buffer om te voorkomen dat de pigwings aan de bodem vastplakken in de eerste 10 tot 20 minuten)
 • Giet de BBQ saus over de oerhammetjes nu heen zodanig dat ze zo goed als ondergedompeld zijn.
 • Doe de deksel op de Dutch oven en plaats het indirect op de BBQ of gebruik 8 briketten onder de dutch oven die op een grote steen of vergelijkbare ondergrond staan. (let er alleen op dat het geen vlambare ondergrond is)
 • Gaat het te snel, dan haal je een briket er onder uit om de temperatuur te verlagen. De saus moet zachtjes pruttelen. Hou de deksel op de pan om al het vocht er in te houden. ipv het te laten verdampen.
 • Na 1 tot 1.5 uur verwijder je de deksel (let op: deze is heet) en draai je de pigwings even om. Laat ze dan nu nog een uurtje door pruttelen.
 • Gebruik een thermometer (zoals de thermapen) om te checken of de kerntemperatuur rond de 70C graden is. Zo ja? dan zijn de pigwings gaar, zo niet, lekker door laten pruttelen. Daarnaast hoe langer deze in de pan door pruttelen hoe malser en smakelijker het vlees wordt.
 • Hoewel optioneel, is het een goede toevoeging. Voeg de ananasschijfjes, in stukjes gesneden, toe en giet wat van het ananassap in de barbecuesaus. Het zal de saus wat verdunnen, maar de zoetheid van het sap en de ananas vullen de pittigheid van de barbecuesaus prachtig aan.
 • Zodra je tevreden bent over de smaak en zachtheid van het vlees, serveer de oerhammen op een mooi bord samen met wat van de saus. Eet smakelijk!