Ik ben sinds een aantal maanden mij aan het verdiepen in fermenteren zoals sommigen weten. Gisteren kwam ik via 24kitchen een programma tegen over foodtrucks en daar werden geconfijte jalapeno’s gebruikt. En laat ik nou net gek zijn op spicy en ook vooral fan zijn van jalapeno’s.

Nu heb ik het grote geluk in het westland hier te wonen en daar zit Westland Peppers. Een heel erg mooi bedrijf dat heel erg veel verschillende soorten pepers in hun kassen teelt waaronder natuurlijk jalapeno’s die je gewoon via de website kunt bestellen. 10 jaar geleden eigenlijk ondenkbaar maar nu kun je volgens mij echt alles via webshops bestellen. Dus ook pepers zo blijkt. En een dag later had ik deze mooie pepers al op de mat. (of eigenlijk in een doos die door de postbezorging netjes werd afgeleverd).
Geconfijte jalapeno’s worden ook wel Candied Jalapeno’s genoemd of Cowboy Candy en smaken waanzinnig lekker op brood als smaakmaker bij bijvoorbeeld roomkaas en ook bij vleesgerechten van de BBQ zijn deze pepers echt waanzinnig.

Nu zei ik net al dat ik al een aantal maanden mij aan het verdiepen ben in het fermenteren. En heb ondertussen al een hele hele lekkere hotsauce gemaakt en een mooie tabasco. Fermenteren is eigenlijk een groot breed begrip waar ook conserveren een beetje onder valt. En in dit geval gaan konfijten, wat eigenlijk betekent conserveren in de suiker. En nou niet gelijk wegklikken omdat je het woord suiker ziet. Je grootouders zullen dit waarschijnlijk ook gedaan hebben en die zijn er ook oud mee geworden.

Maar goed. Om dit recept te maken hebben we een aantal dingen nodig. Naast alle ingredienten, hebben we ook een grote pan nodig. En brandschone potten om het in te bewaren. Nu kun je jampotjes kopen , die leegeten (jam is trouwens ook konfijten, het heet niet voor niets confiture) maar een paar weckpotjes waar de inhoud van je jalapeno’s in past straks is prima. Verder hebben we de volgende ingredienten nodig.

Ingredienten

 • 250 Gram Jalapeno’s

 • 1 cup suiker

 • 1/2 cup appelcider azijn

 • 1/2 theelepel kurkuma

 • 1/2 theelepel gemalen gember

 • 1 theelepel chilipoeder (voor de extra kick)

Bereidingswijze

 • Snij alle jalapeno’s in mooie ringen en doe deze in een schaal. (Neem van mij aan, doe handschoenen aan. Anders heb je een niet zo fijne tijd als je daarna in je ogen wrijft of eventueel naar de wc toe moet)
 • Zet een pan op het vuur, laat deze warm worden en doe hier de appelcider azijn, de suiker, de chilipoeder, kurkuma en gemberpoeder bij elkaar en roer goed door. Breng dit mengsel aan de kook, verlaag de hitte en laat zachtjes even door pruttelen tot de suiker in een soort siroop achtige substantie is veranderd.
 • Voeg nu de jalapeno’s aan deze mix toe en roer goed door. Laat het geheel nu voor nog 4 minuten doorpruttelen. De jalapeno’s kunnen iets van kleur veranderen maar dat is niet erg.”],”jsonText”:”Voeg nu de jalapeno’s aan deze mix toe en roer goed door. Laat het geheel nu voor nog 4 minuten doorpruttelen. De jalapeno’s kunnen iets van kleur veranderen maar dat is niet erg
 • Als het goed is heb je nu de brandschone potjes (kook deze als je het niet zeker weet vooraf even goed uit in een pan met (logisch) kokend water. Schep de jalapeno’s over in de potten en giet hierna de jalapeno siroop bij de potjes tot allen goed gevuld zijn.
 • Veeg de randen van de potjes goed schoon en doe de deksel nu op de potjes. Deze zijn in principe gewoon ongeopend een jaar houdbaar. Maar eenmaal open, bewaar je de potjes in de koelkast en is de houdbaarheid nog maar een maandje of 2 a 3 max.