Als je me zou vragen wat tegenwoordig niet mag ontbreken in een keuken, dan is een slowcooker zeker een serieuze overweging. In een tijd waarin we allemaal druk zijn en haast hebben, is het ideaal om een apparaat te hebben waar je ‘s ochtends snel alles in kunt doen en dan gewoon naar je werk kunt gaan. En als je ‘s avonds thuiskomt na zo’n zware werkdag, is het dan niet ideaal om niets meer met het eten te hoeven doen? Een heerlijke langzaam gegaarde maaltijd wacht op je in de slowcooker, die je meteen kunt opscheppen. Een slowcooker is de moderne versie van die gietijzeren potten die je langzaam laat sudderen boven het vuur. En begrijp me niet verkeerd, ik hou daarvan en doe het zelf ook heel vaak, maar met de huidige gasprijzen en het weer dat niet altijd gunstig is, kun je niet altijd op die manier koken. Daarom is het fijn om thuis een slowcooker te hebben waar je hetzelfde resultaat mee kunt bereiken.

De slowcooker die ik thuis heb, is er een van het merk Espressions. Een Nederlands merk! (wat eigenlijk heel toepasselijk is, aangezien ik de Hungry Dutchman ben). Het voordeel van deze slowcooker is dat het niet alleen een slowcooker is, maar ook als sous-vide kan worden gebruikt. En dat is dubbel zo handig! Voor degenen die niet weten wat sous-vide betekent, hier is een korte uitleg. Sous-vide, of onder vacuüm. Door ingrediënten vacuüm te sealen, worden sappen, voedingsstoffen en smaken beter bewaard. Je kunt het ook extra smaak geven door het van tevoren te kruiden of marineren; het vacuüm sealen maakt het mogelijk dat de kruiden diep doordringen in vlees, vis of groenten. Het voordeel is dat je ook minder vet hoeft te gebruiken bij de bereiding, bijvoorbeeld van vlees. Zodra het vlees de juiste temperatuur heeft bereikt, kun je ervoor kiezen om het af te grillen. Met sous-vide heb je altijd de garantie van perfecte bereiding. Daarom wordt deze methode vaak in restaurants gebruikt. Veel mensen denken dat sous-vide alleen bedoeld is voor vlees, maar je kunt veel gerechten sous-vide bereiden. Houd mijn voedselblog in de gaten voor meer recepten met sous-vide!

Laten we het hebben over de technische specificaties.

Deze slowcooker/sous-vide heeft een vermogen van 550 watt en wordt geleverd met een inzetstuk met een capaciteit van 5,5 liter. En dat is aanzienlijk! Je kunt echt koken voor een huishouden van 4 tot 6 personen met dit apparaat. Sterker nog, ik gebruik het vaak als ik veel mensen over de vloer heb voor verjaardagen. Dan maak ik er een heerlijke stoofpot of een echt goede chili in! Je kunt er zoveel in maken dat je gemakkelijk een kom chili aan 15 mensen kunt geven!

Het apparaat heeft een glazen deksel, wat handig is om af en toe op het gerecht te kijken. Want ja, als je het deksel optilt, gaat alle warmte in de slowcooker verloren en dat willen we niet.

Het apparaat wordt geleverd met een 1 meter lange stroomkabel en een rek voor het plaatsen van de vacuümzakken. De 5,5 liter inzet heeft een sterke antiaanbaklaag en is ongelooflijk eenvoudig schoon te maken.

Op het bedieningspaneel aan de voorkant kun je eenvoudig de slowcooker/sous-vide instellen. Met behulp van de timer en de ‘sterkte’ (hoog of laag) kun je aangeven hoelang je op welke temperatuur wilt slowcooken of natuurlijk je gerecht in de sous-vide wilt bereiden. Het bijgeleverde boekje geeft ook nuttige tips voor het bereiden van gerechten.

Wat betreft de prijs

Natuurlijk is de prijs die je betaalt voor deze slowcooker, namelijk €179,- iets hoger dan die van de gemiddelde slowcooker op internet. Akkoord. Maar je krijgt er veel voor terug. Naast betere kwaliteit dan de gemiddelde slowcookers die uit China komen, koop je een goede, stevige en betrouwbare slowcooker met de optie van sous-vide. Dus eigenlijk koop je 2 apparaten in 1. Bovendien heb je meer ruimte (capaciteit van 5,5 liter) waarmee je gemakkelijk recepten voor het hele gezin kunt maken. Ook is de kwaliteit veel beter. Er zit veel roestvrij staal in (dus het is gemakkelijker te onderhouden en hygiënischer) en het is steviger dan de meeste slowcookers. Kortom, vind ik dat deze slowcooker het geld waard is? Ja! Absoluut!

Ter afronding

Ik moet zeggen dat ik zeer verrast ben door de kracht van dit apparaat. Het is stevig, gemakkelijk te onderhouden, eenvoudig te bedienen en als je wilt, kun je er elke dag gerechten in bereiden. (Ik heb dit serieus een week lang gedaan!). Zijn er nadelen? Nou, niet echt. Er is een stroomkabel die misschien iets langer zou kunnen zijn, maar je weet wat ze zeggen: “Het is niet de grootte die telt.” Verder kan ik echt geen nadelen bedenken. Zowel de sous-vide als de slowcooker doen precies wat ze moeten doen. En met de hulp van alle boekjes die ermee worden geleverd (inclusief complete tabellen zodat je altijd het perfect gegaarde stuk vlees of vis kunt bereiden), kun je meteen aan de slag. “Maar het neemt zoveel ruimte in op je aanrecht,” hoorde ik iemand eens zeggen. Dat is echt niet waar. En als je eenmaal de voordelen van een slowcooker hebt ervaren, verdwijnt het niet snel in de kast. Zeker niet deze veelzijdige versie.