Klik niet meteen weg, lees het gewoon even. Natuurlijk hoor ik velen van jullie al “NEE!” roepen bij het lezen van de titel. En natuurlijk is de standaardreactie “Is elektrisch barbecueën niet gewoon als fonduen?” Maar blijf lezen, en ik zal je laten zien dat je ongelijk hebt in wat je op dit moment denkt! Als je me jaren geleden had gevraagd wat ik ervan vond, zou mijn reactie niet veel anders zijn geweest dan die van velen van jullie, waarbij ik het als iets beschouwde dat gewoon niet kan. Maar ik zie ook dat elektrische barbecues de afgelopen jaren niet hebben stilgestaan en tegenwoordig bizarre innovaties met zich meebrengen.

Wat is BBQ precies (naar mijn mening)?

Laten we beginnen met mijn definitie van BBQ. Want wat is BBQ? Precies! Hitte en optioneel rook. Dat is alles. En hoe krijg je hitte en rook? Precies, door vuur. Of misschien niet… want vuur is eigenlijk niets meer dan een middel om hitte en rook te creëren. En dat hoeft niet per se vuur te zijn; het kan ook gas zijn of, tegenwoordig, zelfs elektriciteit. Met elektriciteit kun je namelijk hitte en zelfs rook opwekken.

Waarom dan voor elektrisch kiezen?

Iedereen die van barbecueën houdt, speelt graag met vuur, ik inclusief. Ik hou ook van buiten koken. Ik heb veel gietijzer en geef veel workshops in authentiek buiten koken! Maar laten we één ding beseffen: velen van ons hebben niet de mogelijkheid om een grote Kamado of gasbarbecue te hebben. Niet iedereen heeft de luxe van een grote tuin en privacy waar je een enorme buitenkeuken hebt met Kamado(‘s), een braai en/of een pizzaoven. Velen van ons hebben een balkon en kunnen vaak niet barbecueën omdat dit niet is toegestaan door de VvE of verhuurder, of omdat we klachten van buren krijgen, enzovoort. Dus, helaas kun je er niet veel mee doen. Zelfs op vakantie is het vaak niet toegestaan in veel landen tijdens de zomer! Tenzij je een elektrische BBQ hebt, maar die zijn vaak vrij eenvoudig, en laten we toegeven, velen zijn eigenlijk niet veel meer dan bakplaten. Tot nu toe dan.

Eerst even voorstellen!

Er is een nieuwe speler op de markt. Het is geen Weber, geen Napoleon, geen Cadac, enzovoort, maar het komt uit een sector waar je niet meteen aan zou denken: Severin! En ja, voor degenen die denken, ‘Ik ken die naam,’ heb je gelijk! Je hebt misschien al keukenapparatuur van hen. Severin is een Duits merk dat zich richt op keukenapparatuur. En vanwege hun ervaring op dat gebied hebben ze gekeken naar het concept van ‘BBQ’ op hun eigen nieuwe manier. Het resultaat? De Severin SEVO GTS eBBQ! Een BBQ die echt opvalt tussen de andere spelers in de elektrische BBQ-scene. Eindelijk een BBQ waarmee je zonder problemen langzaam gegaarde buikspek kunt maken. Een BBQ die temperaturen kan bereiken tot een maximum van 500°C (932°F) zonder enige moeite! Een BBQ met twee verschillende warmtezones, waarmee je langzaam kunt grillen en vervolgens snel kunt dichtschroeien voor die perfecte grillstrepen in de boosterzone. Een BBQ waarmee je ontbijt op de BBQ kunt maken met de Plancha, zoals Amerikaanse pannenkoeken of roerei. Kortom, eindelijk een elektrische BBQ waarmee je ECHT kunt barbecueën zonder boze buren, VvE’s of verhuurders aan je deur. En je kunt het gemakkelijk meenemen op vakantie, want het weegt minder dan je zou verwachten! Hoe geweldig is dat!

Laten we het over de specs hebben

Ja, ik weet het, het saaie deel met specificaties… hoewel het eigenlijk helemaal niet saai is. Voor een elektrische BBQ zijn deze specificaties eigenlijk behoorlijk indrukwekkend. De BBQ heeft een OLED-display in de voorste knop en een interne thermometer die temperaturen meet van 80 tot 500°C (176 tot 932°F) op de BBQ, en heeft 2 probe-ingangen voor een thermometer die temperaturen meet van 10 tot 300°C (50 tot 572°F). De BBQ heeft een maximale temperatuur van 500°C (932°F) in de boosterzone en kan deze temperatuur in 10 minuten bereiken van 0 tot 500°C (32 tot 932°F). Dat op zichzelf is al behoorlijk indrukwekkend. Het totale grilloppervlak is 41,5 cm bij 31,5 cm. En dat is niet klein. Oké, het is geen extreem groot grilloppervlak, maar nogmaals, als dat is waar je naar op zoek bent, dan ben je denk ik niet het beoogde publiek. Het deksel is goed geïsoleerd, want zelfs als je de BBQ op 500°C (932°F) hebt ingesteld, kun je het deksel (en eigenlijk de hele BBQ) nog steeds aanraken zonder enig probleem (en dat zegt veel, naar mijn mening). De BBQ wordt op zichzelf geleverd, maar tegen een kleine meerprijs kun je een ideale standaard ervoor krijgen, waarmee je hem in de tuin kunt plaatsen en verplaatsen. Gezien zijn kwaliteiten is het gewicht van deze BBQ verrassend laag. Hij weegt ongeveer 15 kg. En dat is eenvoudig te verplaatsen zonder enig probleem.

Hoe zit het met het energieverbruik?

Goed, om de meest gestelde vraag ter wereld uit de weg te ruimen: hier is het verbruik, het vermogen, de kilowatts, enzovoort. Dit betekent misschien niet veel voor velen, dus ik zal het praktisch uitleggen. Ik heb ‘s ochtends de meterstand opgenomen en nadat ik de BBQ had uitgeschakeld. Ik heb er ook voor gezorgd dat ik twee opeenvolgende dagen exact dezelfde apparaten kon gebruiken, zodat ik een goede basis had. Op een zomerdag heb ik een gemiddeld verbruik van 2,5 kWh (kilowattuur) (koelkast aan en ‘s avonds de tv, niets meer). En na het BBQen was het totale verbruik net onder de 5 kWh. Dus uiteindelijk hebben we iets meer dan 2 kWh gebruikt voor het BBQen. Als je dit vergelijkt met de meest gebruikte vergelijking, namelijk een fondue set die velen van ons op een kast hebben staan of in de opslag hebben voor de 1 of 2 keer dat we het leuk vinden om te doen, dan gaat de claim dat dit veel stroom verbruikt niet langer op. En vooral niet als je zonnepanelen hebt of een andere meer duurzame bron, dan kost het je absoluut niets!

“Daar is ook een app voor”

In 2023 zou het vreemd zijn als deze BBQ geen app zou hebben. En Severin heeft er natuurlijk een. Zodra je de app binnen enkele minuten aan je BBQ hebt gekoppeld, werkt de app naadloos met de BBQ. De app zelf zit boordevol recepten, waaronder veel die je rechtstreeks op deze BBQ kunt instellen om het grillen nog handiger te maken. En ik hoor sommigen van jullie denken: ‘Dat is niet nieuw.’ Klopt. GMG gebruikt dit al een paar jaar in hun app. Maar dat maakt het niet minder nuttig, toch?

Voordelen van deze BBQ

Oké, als ik het heb over de voordelen van deze BBQ, kun je eigenlijk mijn hele verhaal hierboven lezen. Er zit veel in. Het is een BBQ die eindelijk aan alle wensen van een echte BBQ-liefhebber voldoet. Je kunt het gebruiken voor indirect barbecueën, direct barbecueën, het heeft een boosterzone. Het is lichtgewicht, veelzijdig en overal toegestaan op elk balkon, omdat je geen open vlam gebruikt, wat vaak het probleem is. Er zijn tal van extra’s beschikbaar, zoals een plancha, een grillrooster voor die perfecte grillstrepen, een rookbox als je rook wilt toevoegen, extra sondes, en je kunt er zelfs een rechthoekige pizzasteen op plaatsen als je dat wilt (ik heb deze gezien voor zo weinig als 10 tot 20 euro bij een bepaalde supermarkt waar ze (knipoog) alle andere spullen verkopen die je vaak voor weinig geld krijgt). Het verbruik is relatief laag, dus je hoeft je in de huidige wereld geen zorgen te maken als je de BBQ aansteekt. En hij ziet er ook nog eens cool uit! En ik heb nog niet eens genoemd hoe gemakkelijk deze BBQ is schoon te maken. Omdat hij eenvoudig kan worden gedemonteerd en de onderdelen zichzelf effectief reinigen, gaat hij langer mee en hoef je je geen zorgen te maken als hij een tijdje niet wordt gebruikt.

Zijn er ook nadelen? ?

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat deze BBQ perfect is… want dat is hij niet. Ondanks dat ik zei dat het grilloppervlak niet klein is, kan ik begrijpen dat het een dealbreaker kan zijn voor sommigen die veel spareribs tegelijk willen maken of een groot stuk pulled pork. Een ander belangrijk punt is het meenemen van deze BBQ. Het is niet per se een nadeel, maar ik zou die 9-volt auto-accuoplossing kunnen missen, zoals je die hebt bij de GMG pelletgrill, bijvoorbeeld. Toegegeven, het verschil in stroomverbruik en vereiste stroom tussen de twee kan niet worden vergeleken, maar met deze BBQ tailgaten is niet meteen mogelijk (en het zou perfect zijn voor dat!). Als ik verder naar de BBQ kijk, kan ik niet meteen nadelen bedenken. Het is een geweldige BBQ met veel functies die je gewoon niet op veel andere elektrische BBQ’s hebt!

Wat voor prijs hebben we het over?

Qua prijs kan het voor sommigen een nadeel zijn omdat deze BBQ en alle bijbehorende functies een prijskaartje hebben. Een prijs die, als je alleen maar een hamburger wilt grillen of een paar kipsatéspiesen lichtjes wilt roosteren, misschien hoog lijkt, en voor veel minder kun je een grill krijgen. Tegen degenen in die groep zou ik willen zeggen dat BBQ’en meer is dan alleen die slappe, half rauwe hamburgers van de supermarkt of veel te verkoolde satéspiesen. Zelfs in de receptendatabase op mijn website vind je ongelooflijk eenvoudige recepten voor de BBQ. Op dit moment ligt de prijs rond de €699. En dat kan behoorlijk steil lijken. Want voor die prijs kun je ook een Kamado krijgen, maar onthoud nogmaals, je mag niet overal een Kamado hebben, helaas, op balkons of binnenplaatsen. Weet wel dat je voor die prijs een BBQ krijgt die uiterst duurzaam is in gebruik, levensduur, en waar je echt veel plezier mee kunt hebben.

Eindconclusie

Okay, is dit de ultieme BBQ? Ja en nee. Ja, voor iedereen die geen tuin heeft maar een balkon. Ja, voor iedereen die buiten wil grillen zonder de mogelijke problemen van houtskool of gas, ja voor al die mensen die vanwege HOA’s, verhuurders, of problemen met buren die de geur niet kunnen verdragen, niet met houtskool of gas mogen BBQ’en. Deze BBQ is perfect voor degenen die zelfs op vakantie low en slow willen doen. Het is ideaal voor degenen die slim BBQ’en waarderen. Voor degenen die ruimte hebben voor een Braai, die grote Kamado’s of enorme buitenkeukens, kan dit minder interessant zijn. Met een prijs van ongeveer €700 is het een duurdere BBQ, maar een die alles kan wat een gewone BBQ kan, zonder problemen. Wat het uiterlijk betreft, vind ik het behoorlijk cool. Het doet denken aan die design-BBQ van Heston Blumenthal (zoek ernaar en je zult begrijpen wat ik bedoel). Het is een blikvanger in je tuin, op je balkon, of tijdens de vakantie. Het is lichtgewicht, heeft een laag energieverbruik en ziet er fantastisch uit. En ik heb nog niet eens genoemd hoe gemakkelijk het is schoon te maken. Omdat het eenvoudig kan worden gedemonteerd en de onderdelen zichzelf effectief reinigen, gaat het nog langer mee, en hoef je je geen zorgen te maken als het een tijdje niet wordt gebruikt.

Belangrijk!

Ik ben op geen enkele manier betaald om deze recensie te schrijven, en de inhoud is volledig gebaseerd op mijn persoonlijke mening en weerspiegelt niet die van anderen.

Gebruikte bronnen voor specificaties: https://severin.com/nl-nl/