Oké, ik moet iets bekennen – ik was nooit echt een fan van dit type kaas. Daar, ik heb het gezegd! Maar na mijn zomervakantie afgelopen jaar, heb ik helemaal van gedachten veranderd. Tijdens een etentje in een lokaal restaurant in Holcombe, Somerset, Engeland, hadden we “Baked Camembert” als voorgerecht. De Camembert werd verwarmd in zijn houten verpakking in de oven totdat hij heerlijk romig en zacht werd. Het werd geserveerd met mini broodstokjes en een heerlijke zelfgemaakte chutney. En laat me je vertellen, het was ongelooflijk lekker. Dus ja, zodra je weer thuis bent, begin je te denken en je af te vragen of je het zelf kunt namaken, en raad eens? Het is echt zo eenvoudig.

In plaats van de houten verpakking te gebruiken, heb ik ervoor gekozen om de Camembert in de koekenpan te plaatsen. Je kunt het op de barbecue leggen met een vleugje rookhout, of gewoon je oven gebruiken als je dat niet hebt. Sterker nog, je zou het zelfs in de heteluchtfriteuse kunnen maken! Het kan niet eenvoudiger dan dit. En zodra je het eenmaal hebt gemaakt, wil je het steeds opnieuw maken. In plaats van alleen maar broodstokjes, koos ik voor gesneden stokbrood met olijfolie en speciaal in de oven gebakken zout.

Puur Zout

Het zout dat ik hier in Nederland gebruik, is van het bedrijf Zeeuwsche Zoute. Het wordt gewonnen uit een zijtak van de Noordzee in de Nederlandse provincie genaamd “Zeeland” en heet “De Oosterschelde,” wat een enorme historische betekenis heeft voor de Nederlanders. En dat heeft me al meteen geboeid, omdat ik houd van lokaal geproduceerd zout. Dit zout is van zo’n hoge kwaliteit dat restaurants met een Michelin-ster en beroemde koks het in hun gerechten gebruiken. Ik zal binnenkort een volledig artikel over hen schrijven.

Biertip!

Als je een goed bier wilt om bij dit heerlijke voorgerecht te serveren, zou ik een Pale Ale of Tripel bier aanraden. De smaak van deze biersoorten combineert echt goed met een sterke kaassmaak zoals Camembertkaas.

Ingredienten

  • 240 gram Camembert

  • Tijm ( het liefste vers en 3 stengels)

  • Honing (1 of 2 eetlepels om over de camambert te druppelen)

  • 1 theelepel chili vlokken

  • soepstengels of een vers gebakken baguette met olijfolie en vers zeezout

Directions


  • Verwarm je BBQ (indirect) of oven tot 180°C (350°F).
  • Plaats de Camembert in de miniskillet en creer een mooi diamant patroon met een mesje bovenop de camembert. (Niet te diep!)
  • Besprenkel de camembert rijkelijk met tijm. Bedruip deze dan met de honign en bestrooi de chiliflakes erboven op. Zet de skillet nu 10 minuten in de voorverwarmde oven of op de BBQ.
  • Controleer nu bij 10 minuten of de kaas lekker smeuiig en zacht is. Zo ja, dan kun je deze er uit halen, zo niet dan nog even een aantal minuten in de oven of BBQ terug zetten. Laat deze er niet te lang in want dan wordt de camembert te hard en dat willen we niet hebben.
  • Serveer met heerlijk dungesneden baguette met een paar druppels olijf olie en zout of wat heerlijke soepstengels. Geniet er van!