Onlangs kreeg ik de kans om met de Yakiniku kamado’s te werken in Terneuzen, Nederland. Ik was al bekend met deze kamado vanwege de workshops die ik af en toe geef in hun Mancave, en ik was al overtuigd van de kwaliteit ervan. Echter, werken ermee op mijn eigen balkon/tuin geeft een betere ervaring. In de afgelopen jaren heb ik allerlei kamado’s gezien, van verschillende merken en formaten, en geen enkele is slecht. Als je me nu zou vragen welke ik zou kiezen tussen een Bastard, Kamado Joe, Green Egg, of Yakiniku (of een ander merk), dan denk ik serieus dat ik neig naar de Yakiniku. En dat is niet omdat ik de andere merken negeer. Helemaal niet. Ze zijn allemaal topmerken van topkwaliteit. Waarom dan? Lees verder om erachter te komen..

Allereerst is mijn voorkeur voor Yakiniku voornamelijk gebaseerd op smaak en mijn persoonlijke mening, maar er zijn meer redenen die ik verder zal uitleggen. Natuurlijk zullen er mensen zijn die deze review lezen en zeggen dat het onzin is en dat een ander merk beter is, en dat is helemaal prima. Maar besef dat het bijna altijd gebaseerd is op persoonlijke voorkeur. Ik (en veel anderen, trouwens, wat veel zegt!) vinden gewoon dat Yakiniku een topmerk is. Lees verder in mijn review en je zult begrijpen waarom ik zo’n fan ben van de Yakiniku kamado.

Laten we het over de specs hebben

Het lijkt misschien wat saai voor sommigen, maar geloof me, de volgende specificaties zeggen veel over de kwaliteit van deze kamado. Yakiniku kamado’s zijn gebouwd met extra dik (33 mm) hoogwaardig keramiek. Het roestvrij staal dat wordt gebruikt is van het type 304, en hetzelfde geldt voor de schoorsteen. De aslade is verbreed voor meer asvolume, waardoor langere BBQ-sessies mogelijk zijn.

De afdichtingspakking is gemaakt van niet-brandbaar materiaal voor optimale afdichting, en de luchtinlaat is verdeeld in units. Een extra functie die veel andere merken missen, is de Woodchipper. Het is luchtdicht en dubbel geïsoleerd, waardoor het niet nodig is om de kamado te openen bij het toevoegen van hout. De opening kan naadloos worden gesloten met een roestvrijstalen kap met bajonetsluiting, waardoor er geen problemen zijn met valse lucht (en dus geen plotselinge temperatuurpieken). Het toevoegen van rookhout is eenvoudig; gebruik gewoon een schep om houtsnippers via de Woodchipper-opening toe te voegen. Heel handig inderdaad.

Zoals ik al eerder noemde, is de kamado prachtig afgewerkt in het zwart met het Yakiniku-logo verwerkt in het deksel. Het staat ook op een roestvrijstalen plaat met een goed vervaardigde bamboehandgreep. Dit zijn misschien kleine details, maar ze zijn onmiskenbaar Yakiniku.

Accessoires

De Yakiniku wordt standaard geleverd met een standaard grillrooster, houtskoolrooster, rookgat (Woodchipper), thermometer en keramische vuurkist, die allemaal essentieel zijn. Naast deze standaard accessoires kunt u een breed scala aan andere accessoires verkrijgen die de mogelijkheden van de kamado verder uitbreiden, zoals gietijzeren grillroosters, verlengstukken, grillplaten voor de kamado, en meer. Belangrijk is dat deze geen generieke accessoires zijn die met alle soorten kamado’s kunnen worden gebruikt, maar speciaal zijn ontworpen voor Yakiniku. Yakiniku heeft ook zijn eigen lijn hoogwaardige houtskool en biedt verschillende soorten rookhout om uw grillervaring te verbeteren.

Mijn eindoordeel

Na de BBQ een paar maanden te hebben gebruikt en verschillende (spare ribs) gerechten te hebben gekookt, kan ik oprecht zeggen dat ik onder de indruk ben van deze kamado. Qua prijs is Yakiniku vergelijkbaar met andere topmerken. Het 21″ model begint bij 930 euro bij bestellingen via Yakinikugrill.com. Als u wilt ervaren hoe de Yakiniku werkt, kunt u naast de workshops/masterclasses die worden aangeboden door Spareribs Project en The Hungry Dutchman in de Yakiniku Mancave, vaak langskomen en de kamado’s zien in een van hun natuurlijke omgevingen. Ik garandeer u dat u niet teleurgesteld zult zijn!

Als u meer informatie wilt over deze kamado, neem dan een kijkje op www.yakinikugrill.com.

Belangrijk!

Deze recensie werd mogelijk gemaakt dankzij Yakiniku Terneuzen, die mij de kamado ter beschikking heeft gesteld voor het testen. De recensie is gebaseerd op mijn eigen persoonlijke ervaring en mening en is op geen enkele manier bewerkt of beïnvloed door externe partijen.


Unboxing video door het Longhorn BBQ team

In onderstaande video kun je zien hoe stevig de Yakiniku Kamado is. Hier wordt de Yakiniku kamado volledig in elkaar gezet.