Onlangs kwam ik een TikTok-video tegen waarin iemand een vegetarische versie van de bekende spareribs maakte, en ik moet toegeven, ik ben een echte vleeseter (eigenlijk een omnivoor, omdat ik bijna alles eet ;-)), maar dit zag er zo lekker uit dat ik besloot het verder te verkennen. En het blijkt echt verrassend lekker te zijn!

Het grappige is, maïs is voor mij meestal een bijgerecht. Ik grill maïskolven meestal een paar minuten op de BBQ nadat ik ze 5 minuten heb gekookt, met een mengsel van boter, fijngehakte knoflook en wat kruiden. En laten we duidelijk zijn, ik ben er geen voorstander van om iets een naam te geven die het niet verdient. Dus ik gebruik de term “vegetarische spareribs” niet, want naar mijn mening zijn het geen spareribs. Net zoals vegetarische kipstukjes geen kip zouden moeten worden genoemd, maar goed, dat is mijn mening.

Hoe dan ook, cornfingers is weer een andere trend die zijn oorsprong heeft in de VS maar afkomstig is van de vegetarische kant. Het is geen terrein dat ik vaak verken, maar ik wilde het proberen, en ik ben erg blij dat ik dat heb gedaan. Want dit is heerlijk! Het is een heerlijk zomergerecht voor iedereen die van de BBQ wil genieten maar liever geen vlees eet.

Belangrijke tip: Persoonlijk vind ik het erg handig als ik iets van internet ga maken en goede tips krijg. De belangrijkste tip is om verse maïskolven te kopen OF als je verpakte hebt (voorgekookt), haal ze dan een uur of twee uit de koelkast voordat je ermee gaat werken. Het midden van maïs is erg hard, en om ervoor te zorgen dat je niet wegglijdt en te veel kracht gebruikt tijdens het snijden, is het het beste om de kolven op kamertemperatuur te laten komen voordat je begint met snijden. En wees natuurlijk voorzichtig bij het snijden.

Ingredienten

 • 4 maiskolven (1 per person)

 • 65ml Olijf olie

 • 1 grote eetlepel gerookt paprikapoeder

 • 1 grote eetlepel van je favoriete all-purpose BBQ rub

 • Een beetje zout naar smaak (als je BBQ rub niet te veel zout bevat)

 • 1 theelepel chili flakes (Optioneel voor wat extra pit)

 • Voor de saus
 • 3 eetlepels mayonnaise

 • 2 theelepels Sriracha saus (whicik hou hier echt van)

 • Sap van 1 limoen

 • Een beetje zout.

 • Before serving
 • Geraspte Parmesaanse kaas

 • 1 theelepel chili flakes

 • Fijn gesneden bieslook

Bereidingswijze

 • Stel de BBQ in op 180 C en indirect grillen (of de oven uiteraard als je geen BBQ hebt of geen zin.
 • Snij de maiskolf door de lengte door midden en snij die helft nog eens door de lengte door midden zodat je 4 mooie lange dunne helften hebt. KIJK UIT met je mes en wees voorzichtig. Lees voordat je aan de slag gaat mijn bovenstaande tip even goed door nog.
 • leg de helften in een aluminium bak, ovenschaal of bakplaat.
 • meng nu alle ingredienten voor de marinade goed door elkaar en kwast hiermee de maishelften goed in.
 • Zet de bakplaat/ovenschaal of aluminium bakken nu op de BBQ (of in de oven) en doe deze dicht. Laat deze nu lekker 30 minuten lang garen. Keer halverwege even de helften om zodat deze gelijkmatig garen.
 • Maak ondertussen de saus door alle ingredienten bij elkaar te doen en goed door te roeren. zet deze daarna even apart.
 • Na 30 minuten haal je de cornfingers van de BBQ (of uit de oven) en verdeel je deze over de borden. (of doe alles in een mooie schaal)
 • Bestrooi nu de cornfingers met de parmazaanse kruiden, chilivlokken en de bieslook
 • Serveer nu met de saus apart of ‘drizzle’ (ik haat dat woord) wat van de saus over de cornfingers