Het openen van een lade in je keuken kan een verzameling keukenmessen onthullen, sommige daarvan oud of zelden gebruikt, en misschien een paar met afgebrokkelde randen van ondoordachte pogingen om schroeven aan te draaien. Veel mensen weten niet welke messen bedoeld zijn voor welke doeleinden. Ik zie ook vaak mensen utilitymessen of aardappelschillers gebruiken voor al hun snijtaken. Hoewel dat kan werken, is het niet altijd efficiënt. Daarom presenteer ik je een uitgebreide gids voor keukenmessen, inclusief hun gebruik en snijtechnieken. Laten we beginnen met een korte introductie.

East Meets West

Als het gaat om keukenmessen, zijn er twee belangrijke categorieën: westerse messen (vaak gemaakt in Duitsland) en Japanse messen. Japanse messen hebben over het algemeen messen van harder staal in vergelijking met westerse messen. Dit maakt Japanse messen gevoeliger voor breken of afschilferen als ze in aanraking komen met botten of visgraten. Japanse messen zijn ook dunner qua bladdikte in vergelijking met westerse messen. Westerse messen, gemaakt van zachter staal en met dikkere bladen, zijn vergevingsgezinder. Als ze vallen (doe dat nooit), kan een westers mes buigen, terwijl een Japans mes eerder zal breken.

Ook de slijphoek verschilt tussen de twee soorten messen. Westerse messen zijn meestal dubbelzijdig geslepen, wat betekent dat ze aan beide zijden van het mes geslepen zijn, terwijl Japanse messen enkelzijdig geslepen zijn, slechts aan één zijde. Dit maakt het slijpen van Japanse messen uitdagender dan het slijpen van westerse messen.

Dus, welk type mes is beter? Hoewel het misschien lijkt alsof ik het gebruik van Japanse messen afrad, is dat absoluut niet het geval. Persoonlijk bezit ik Japanse messen en vind ik ze nuttig. Japanse messen, als ze goed worden onderhouden, hebben een langere levensduur, behouden langer hun scherpte en hoeven minder vaak te worden geslepen. Aan de andere kant zijn westerse messen steviger vanwege hun lagere onderhoudsvereisten en hun andere greepstijl. Het is ook een kwestie van persoonlijke voorkeur en smaak.

Full Thang of Hidden thang! Je vraagt je misschien af, wat is een “thang” in de context van messen? Lees verder om het te begrijpen. Bij het maken van een mes zijn er verschillende manieren om het handvat te vervaardigen. Westerse messen hebben vaak een ‘Full Thang”. Dit betekent dat het mes doorloopt in het handvat, met aan beide zijden twee handvathelften bevestigd. Je kunt het mes zien tussen deze handvathelften. Aan de andere kant, een “verborgen angel”Hidden thang” (vaker bij Oosterse messen) laat het mes ook doorlopen in het handvat, maar het mes is verborgen binnenin het handvat. Omdat het handvat verborgen is, moet het dunner zijn, vandaar de term “Thang” of ook wel “Angel”.

Meest voorkomende messoorten

Er zijn zoveel verschillende soorten messen dat we diep zullen ingaan op de meest gebruikte messen in de keuken. Maar geloof me, er zijn er meer dan de onderstaande.

Koksmes

Een van de meest veelzijdige messen in de keuken, met een lengte variërend van 6 tot 14 inch. Het gebogen lemmet is ideaal voor het snijden van zowel vlees als groenten, waardoor het een essentieel gereedschap is. Het is mijn persoonlijke onmisbare mes.

Broodmes

Met zijn gekartelde rand is het broodmes perfect voor het snijden van brood, maar ook voor andere gebakken goederen zoals taarten en gebak.

Vleesmes

Het vleesmes is ontworpen om gevogelte, gebraden vlees, ham en andere gekookte vleessoorten dun te snijden. Het dunne lemmet maakt nauwkeurig snijden mogelijk.

Hakmes / groente- of Chinese hakmes

Een hakmes (linker afbeelding en vaak verward met een koksmes door mensen die niet weten hoe ze een mes moeten gebruiken) wordt gebruikt voor het verdelen van vlees door door botten te hakken. Vanwege het gewicht kun je gemakkelijk het bot breken bij het hakken. Naast die versie is er ook het groente- of Chinese hakmes (rechter afbeelding) dat niet zo groot is en voornamelijk wordt gebruikt voor het hakken van groenten.

Uitbeenmes / Fileermes

Een uitbeenmes (linker afbeelding) heeft een flexibel lemmet en is ideaal voor het verwijderen van botten, huid en bindweefsel van vlees. Een fileermes (rechter afbeelding) is vergelijkbaar maar nog flexibeler, ontworpen voor het fileren van vis.

Zalmmes

Dit mes, zoals de naam al suggereert, wordt gebruikt om zalm of andere delicate vis dun te snijden. De flexibiliteit en scherpte ervan maken precieze sneden mogelijk.

Santoku Mes


Afkomstig uit Japan, is het Santokumes verkrijgbaar in lengtes van 5-7 inch en is veelzijdig voor het snijden, hakken en fijnhakken. Het is een van mijn persoonlijke favorieten.

Schilmesje

Een klein mes dat ideaal is voor schillen, bijwerken en fijne taken. Het is ook geweldig voor gedetailleerde snedes.

Onthoud dat de juiste keuze van mes afhangt van je voorkeuren, behoeften en comfort. Houd je messen altijd scherp, schoon en op de juiste manier opgeborgen om veilig en effectief gebruik in de keuken te waarborgen.